Sałatka z ogórków na zimę
składniki: 4 kg ogórków, 1 kg czerwonej papryki, 1 kg cebuli, 5 ząbków czosnku Zalewa: 6 szklanek wody, 1 1/2 szklanek octu 10 %, 2 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki soli, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie: Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, kurkumę, gorczycę i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Następnie dodać do niej ogórki, paprykę, cebulę i czosnek. Razem gotować jeszcze 5 minut. Gorąca sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut.
Najlepsze w okolicy prawdziwki z Ropicy
Składniki: 9 szklanek wody, 2 szklanki octu, 10 dag soli, 20 dag cukru, 1 cebula, 1 marchewka, 1 kg grzybów ( prawdziwków)
Przygotowanie: Dokładnie umyte grzybki obgotowujemy przez około 10 min w osolonej wodzie. Następnie zagotować zalewę z wyżej wymienionych składników i zalać grzybki.
Cukinia marynowana
Składniki: 1 kg cukinii młodej, 1 główka czosnku, Pieprz ziarnisty, Ziele angielskie, Liść laurowy
Zalewa; 0,5 l wody, 10 dag cukru, 2 dag soli, ¼ szklanki octu
Przygotowanie: Pokrojoną w plastry cukinie ułożyć w słoiku i zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować 10 min.
Ogórki kiszone po ropicku
Składniki: 1 kg małych ogórków gruntowych, 1 główka czosnku, 1 pęk kopru z baldachami, korzeń chrzanu około 5cm, 1 litr wrzącej wody, 1 kopiata łyżka soli, liść dębu, liść czarnej porzeczki, liść wiśni
Przygotowanie: do przygotowanych słoików wkładamy: ząbek czosnku, koper, chrzan i liście. Dokładnie umyte ogórki układamy w słoikach na ciasno i zalewamy zasoloną wodą. Zakręcamy słoiki i wynosimy do ciepłego miejsca na około 2 tygodnie.
Nutella z jabłek
Składniki: 3 kg jabłek, 1 kg cukru, 0,5 l. wody, 2 gorzkie czekolady, 3 budynie czekoladowe, 3 łyżki kakao
Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki chwile poddusić podlane wodą, dodać cukier i resztę składników (budynie najlepiej wymieszać z łyżką cukru i wodą)
Połączyć dokładnie mieszając, zagotować i nałożyć do słoików. Pasteryzować około 10 min.
Rydze po cygańsku
Składniki: 3 kg rydzy, 1,5 szklanki oleju, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki gotowanej wody, 8 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 7 łyżek cukru, 3 łyżki soli, 12 cebul, 2 przeciery pomidorowe
Wykonanie: Rydze obgotować 10 min. w osolonej wodzie. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać resztę składników i dusić 10 minut. Nałożyć do słoików i pasteryzować 40 minut.
Gruszki w syropie
Składniki: 3 kg gruszek,1 kg cukru, 1,5 litra wody, 2 cukry waniliowe, 3-4 goździki na słoik, 3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Wykonanie: Zagotować wodę z kwaskiem, cukrem waniliowym i cukrem. Do zalewy włożyć gruszki i gotować przez godzinę aż się zeszklą. Gorące włożyć do słoików, dodać goździki i szybko zakręcić.
Sałatka zimowa
Składniki: 2kg białej kapusty, 6 papryk, 10 cebul, 10 marchwi
Wykonanie: Paprykę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w paseczki
Zalewa: 1 litr wody, 6 łyżek cukru, 2 łyżki soli, 1 szklankę octu, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Wszystko zmieszać z zalewą i zagotować. Pasteryzować 1 godzinę.
Sałatka z buraków i papryki
Składniki: 6 kg buraków, 1 kg cebuli, 2 kg papryki,
Wykonanie: Buraki ugotować (nie przegotować), Zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić i lekko nasolić, paprykę pokroić w paseczki.
Zalewa: 2 szklanki octu, 30 dag cukru(1 szklanka), 1 łyżka soli, 3 łyżki oliwy
Wykonanie: Zagotować, wrzucić cebulę, paprykę, lekko poddusić i dodać buraki. Doprawić solą i cukrem. Zagotować i nałożyć do słoików. Chwilę pogotować.