• slajd0

Przepisy i receptury

Sałatka z ogórków na zimę

składniki: 4 kg ogórków, 1 kg czerwonej papryki, 1 kg cebuli, 5 ząbków czosnku Zalewa: 6 szklanek wody, 1 1/2 szklanek octu 10 %, 2 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki soli, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie: Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, kurkumę, gorczycę i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Następnie dodać do niej ogórki, paprykę, cebulę i czosnek. Razem gotować jeszcze 5 minut. Gorąca sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut. 


Najlepsze w okolicy prawdziwki z Ropicy

Składniki: 9 szklanek wody, 2 szklanki octu, 10 dag soli, 20 dag cukru, 1 cebula, 1 marchewka, 1 kg grzybów ( prawdziwków)

Przygotowanie: Dokładnie umyte grzybki obgotowujemy przez około 10 min w osolonej wodzie. Następnie zagotować zalewę z wyżej wymienionych składników i zalać grzybki.


Cukinia marynowana

Składniki: 1 kg cukinii młodej,  1 główka czosnku, Pieprz ziarnisty, Ziele angielskie, Liść laurowy

Zalewa; 0,5 l wody,  10 dag cukru, 2 dag soli, ¼ szklanki octu

Przygotowanie: Pokrojoną w plastry cukinie ułożyć w słoiku i zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować 10 min.


Ogórki kiszone po ropicku

Składniki: 1 kg małych ogórków gruntowych, 1 główka czosnku, 1 pęk kopru z baldachami, korzeń chrzanu około 5cm, 1 litr wrzącej wody, 1 kopiata łyżka soli, liść dębu, liść czarnej porzeczki, liść wiśni

Przygotowanie: do przygotowanych słoików wkładamy: ząbek czosnku, koper, chrzan i liście. Dokładnie umyte ogórki układamy w słoikach na ciasno i zalewamy zasoloną wodą. Zakręcamy słoiki i wynosimy do ciepłego miejsca na około 2 tygodnie.


Nutella z jabłek

Składniki: 3 kg jabłek, 1 kg cukru, 0,5 l. wody, 2 gorzkie czekolady, 3 budynie czekoladowe, 3 łyżki kakao

Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki chwile poddusić podlane wodą, dodać cukier i resztę składników (budynie najlepiej wymieszać z łyżką cukru i wodą)

Połączyć dokładnie mieszając, zagotować i nałożyć do słoików.  Pasteryzować około 10 min.


Rydze po cygańsku

Składniki: 3 kg rydzy, 1,5 szklanki oleju, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki gotowanej wody, 8 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 7 łyżek cukru, 3  łyżki soli, 12 cebul, 2 przeciery pomidorowe

Wykonanie: Rydze obgotować 10 min. w osolonej wodzie. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać resztę składników i dusić 10 minut. Nałożyć do słoików i pasteryzować 40 minut.


Gruszki w syropie

Składniki: 3 kg gruszek,1 kg cukru, 1,5 litra wody, 2 cukry waniliowe, 3-4 goździki na słoik, 3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Wykonanie: Zagotować wodę z kwaskiem, cukrem waniliowym i cukrem. Do zalewy włożyć gruszki i gotować przez godzinę aż się zeszklą. Gorące włożyć do słoików, dodać goździki i szybko zakręcić.

 


Sałatka zimowa

Składniki: 2kg białej kapusty, 6 papryk, 10 cebul, 10 marchwi

Wykonanie: Paprykę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w paseczki

Zalewa: 1 litr wody, 6 łyżek cukru, 2 łyżki soli, 1 szklankę octu, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wszystko zmieszać z zalewą i zagotować. Pasteryzować 1 godzinę.

 


Sałatka z buraków i papryki

Składniki: 6 kg buraków, 1 kg cebuli, 2 kg papryki,

Wykonanie: Buraki ugotować (nie przegotować), Zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić i lekko nasolić, paprykę pokroić w paseczki.

Zalewa: 2 szklanki octu, 30 dag cukru(1 szklanka), 1 łyżka soli, 3 łyżki oliwy

Wykonanie: Zagotować, wrzucić cebulę, paprykę, lekko poddusić i dodać buraki. Doprawić solą i cukrem. Zagotować i nałożyć do słoików. Chwilę pogotować.

 


 

Niniejsza strona ma na celu promocję lokalnych produktów ekologicznych z Beskidu Niskiego. Zapraszamy do wystawiania do wystawiania do sprzedaży oraz kupowania, za pośrednictwem eko-bazarku, produktów rolnych oraz wyrobów rękodzieła i rzemiosła z Beskidu Niskiego. Z tytułu promocji ofert w ramach eko-bazarku nie pobieramy opłat. Sprzedaż produktów odbywa się za pośrednictwem Gminnego Ośrodka Kultury w Sękowej. 

 

 

Nabiał

Owoce

Warzywa

Wędliny

Przetwory

Rękodzieło i rzemiosło

 

 

Zapraszamy do kontaktu z lokalnymi przedsiębiorcami, rolnikami. Tylko świeże, naturalne i regionalne produkty.